top of page

Over stichting Kupika

Bij Stichting Kupika streven we naar een directe, verantwoorde en duurzame impact, voor zowel mens als natuur. We zijn opgericht in 2019 en bestaan uit een klein team van jonge, enthousiaste en betrokken mensen uit zowel Nederland als Afrika. Wij hebben een diverse mix van achtergronden. Van ontwikkelingshulp tot duurzaam toerisme. Onze naam 'Kupika' komt uit het Swahili, de taal van Oost-Afrika. Het betekent koken. Heel toepasselijk voor een stichting die zich ook het kookproces focust. 

Wat ons extra bijzonder maakt is dat we een onderwijsachtergrond hebben. Een passie om met (jonge) mensen te werken en de wil om complexe vraagstukken goed te begrijpen en uit te leggen. Dat is wat ons naast onze daadkracht karakteriseert.​

Wij hebben allemaal al veel moois van de wereld mogen zien. Door ons in te zetten voor stichting Kupika willen we graag wat terug geven.

IMG_1926.JPG

Over onze projecten.

Hieronder staat een lijst van onze meest recente projecten. Wij zijn steeds in beweging en zoeken altijd nieuwe en mooie projecten om ons aan te verbinden. Momenteel werken we als volgt. We zoeken een productielocatie van cookingbags zoals in Oeganda en Ghana. Wij kopen hier een aantal van op voor de reguliere productieprijs. Vervolgens verkopen wij de tassen gesubsidieerd in veelal verre afgelegen en arme gebieden. Het doneren van cookingbags doen wij alleen enkel onder twee voorwaarden.

1. De organisaties of NGO's moeten garant staan dat zij zelf een klein bedrag rekenen aan de personen aan wie zij een cookingbag verkopen. Op deze manier blijven de cookingbags altijd een product van waarde maar kan de lokale organisatie de opbrengst behouden. 
2. De organisaties of NGO's moet kennis hebben over het kookproces van de cookingbag en moet een workshop van stichting Kupika hebben bij gewoond. Op deze manier staan wij garant dat er voldoende kennis in huis is zelf workshop te organiseren en de cookingbags te verkopen.
 
Heeft u een goede tip van een organisatie in Ghana, Oeganda of een ander land dat zeker een aantal cookingbags kan gebruiken. Neem dan gerust contact met ons op. 

Recente projecten:

Oktober 2022 - Ghana

Stichting Adwuma Yee
www.adwuma-ye.com

Stichting Adwuma Ye produceert de cookingbags in Ghana. In plaats van een grootschalige goedkope productielijn kiest Adwuma Ye voor een persoonlijke, sociale en duurzame impact. De cookingbags worden gevuld met de natuurlijke wol van de Kapok-boom, meisje mogen gratis een opleiding volgen tot naaister en worden betaald, mensen met een handicap werken aan een plastic recycle project. We zijn trots dat we onze cookingbags bij Adwuma Ye kunnen kopen en steunen ze dan ook graag!

Oktober 2022 - Ghana

Peace Home
https://www.peacehomebusua.com/

'Peace home' is een school voor gehandicapte kinderen in het dorp Busau in het zuiden van Ghana. Op deze school krijgen kinderen met handicap de liefde en aandacht dat ieder kind verdient. Nadat de manager een workshop heeft gevolgd hebben wij 40 cookingbags gedoneerd aan de school. De tassen worden gebruikt om de brandstof kosten van de school te drukken en mogen verkocht worden ten gunste van de school. 

Oktober 2022 - Ghana

Lumen mundi
https://www.lumenmundi.nl/

Net als peace home is Lumen Mundi een school voor gehandicapte kinderen. Alleen ligt deze school in het uiterste noorden van Ghana waar de toegang tot onderwijs uberhaupt al onder druk staat. Toch lukt het Lumen Mundi om met eigen vervoer fysiek en/of mentale gehandicapte kinderen naar hun school te vervoeren. Lumen Mundi gaat verder dan een school. Het is een leerplek waar iedereen die te oud is voor school kan blijven werken. Zo maakt Lumen Mundi een menswaardig bestaan voor gehandicapten in noord Ghana mogelijk. We zijn trots dat we zo'n mooi doel kunnen ondersteunen met 100 cookingbags. 

Een persoonlijke boodschap van Jon Heuts:
de oprichter van stichting Kupika

"We leven in een wereld vol uitdagingen. Als docent aardrijkskunde is het mijn passie om met jonge mensen te werken. De wereld ligt aan hun voeten. Het is onze taak als volwassenen om deze wereld uit te leggen. We moeten uitleggen welke rol jij speelt en welke rol jij kan nemen in deze wereld. 

Door stichting Kupika op te richten wil ik een actieve rol in de wereld spelen. Vanuit mijn aardrijkskundige achtergrond benader ik ieder probleem vanuit verschillende invalshoeken. Het geeft mij energie dat ik mij bezig kan houden met problemen zoals armoede, slechte levensomstandigheden en milieuaantasting. Een probleem is in mijn ogen slechts een uitdaging. 

En uitdagingen... die zijn er om aan te gaan én te overwinnen."

bottom of page